Számítástechnikai oktatás

Szakmai vizsgára felkészítés

Honlap készítés

Katona Zsolt

Elkezdve: 2017.08.01.
Frissítve: 2019.04.07.

A képekre kattinva a moly.hu-ra lehet jutni, ahol az egyes könyvekről részletesebb véleményeket lehet olvasni. Én mindegyikben láttam értéket, ezért is olvastam őket el :)

Cixin Liu

A háromtest-probléma

Érdekes egy kínai szemszögből megírt sci-fit olvasni, ahol van szó a Kultúrális Forradalomról és egyebekről, de amikor egy proton 11 dimenziós modelljéről van szó, az nekem már picit sok. Szóval egynek jó volt, de ennyi :(
 
Walter Jenns

Az utolsó vádlott

A történet főhőse az utolsó ember, aki még emlékszik milyen egyéniségnek lenni, egyéni kérdéseket felvetni és gondolkodni. Vajon mi ér többet: elvtelenül élni, vagy kitartani a morál mellett?
 
George Orwell

1984

Akárhányszor olvasom újra, mindig aktuális. Vajon milyen lehet egy olyan rendszerben élni, ahol már a gondolat sem szabad, és amit teljesen áthat egy közös ellenségtől: Goldsteintől való hisztérikus félelem, aki mindenhol az ősgonoszt képviseli?
 
Sir Edmund Hillary

Pillantás a csúcsról

A könyv nem csak Hillary önéletrajza, hanem annak példája, ahogy egy hétköznapi emberből hős lesz. Emellett azonban az is kiderül, hogy a hősöknek is szembe kell nézniük veszteséggel, drámával a csillogás mellett. 
 
Franz Kafka

Levél Apámhoz

Nagyon érdekes Kafka gyermekkorával, édesapja nevelési elképzeléseivel ennyire nyíltan és őszintén szembesülni. Apáknak és fiúknak is tanulságos írás.
  
Matt Haig

A fiú, akit Karácsonynak hívnak

A lány, aki megmenti a Karácsonyt

Karácsony apó és a csokitojás


A könyvek megkísérlik a Télapó eredetmítoszát leírni. Közben szembesít a múlt századi Anglia és a gyermekmunka nehézségeivel és még a Húsvéti Nyúl is szerephez jut. A kiadója alapján gyermek, vagy legalábbis ifjúsági irodalom, de van több olyan aspektus, pl. a történet egészén végighúzódó családi tragédia, a "más-vagyok-mint-a-többiek" kérdése, stb. ami miatt úgy gondolom felnőtt fejjel is érdekes.

Hahner Péter

A Vadnyugat
Nagyon jó összefoglalás 40 rövid fejezetben, ami segít megérteni a Vadnyugat kialakulását, fejlődését, az indiánok szerepét, illetve hidat képez a vad Nyugat és a mai modern Nyugat között.

Királyhegyi Pál

Első kétszáz évem
A könyv picit önéletrajz, picit XX. századi történelem, de leginkább fanyar humorral megírt memoár, ami a Monarchia utolsó éveiben kezdődik és '56 után ér véget. Érdekes, szellemes könyv.

Aldous Huxley

Szép új világ
A regény azt a problémát járja körbe, hogy ha előre elrendelt az embrionális kortól a sorsunk, akkor boldogan élhetünk-e? Illetve mi történik, ha megpróbálunk ezzel szembeszegeülni? Még mindig szép lesz ez az új világ?

Yuval Noah Harari

Sapiens - az emberiség rövid története
A szerző nem kis feladatra vállalkozik. Érzésem szerint az alcím nem pontos, mivel valójában érdekes szociológiai kérdéseket vet fel, mint pl. mitől boldogabb az ember, mennyire volt okos az ősember, stb és ehhez a történelmet használja díszletnek. Nem könnyű olvasmány, de érdemes elolvasni!

Szederkényi Olga

És boldogan éltek?
Vajon hogyan folytatódnának egyes mesék, ha a "boldogan éltek" utáni részt is ismernénk? 12+1 szerző gondolta tovább, a könyv szerintem érdekes, bár hogy boldogabb lettem-e az utóélet ismeretétől, abban nem vagyok biztos.

Peter Wohlleben 

A fák titkos élete
Vajon a fák többek, mint biodíszletek, valóban élőlények? A könyv kísérletet tesz arra, hogy bemutassa, miként kommunikálnak, növekszenek, élnek a fák. Ezután biztosan másképp fogsz nézni az erdőkre.

Bill Clinton · James Patterson

Az ​elnök eltűnt
Mindössze néhány napról szól a könyv, de ez alatt megismerjük az amerikai elnök belső környezetét és egy kibertámadás során nagyon is elképzelhető forgatókönyv részleteit.

Fekete Judit

Az ​őrület határán
Mihez kezdjünk, ha hirtelen munkanélküliek leszünk? Milyen stációkon megy végig az ember? Mindezt nagyon humorosan és valóságosan mutatja be a könyv és természetesen a szerelmi szál sem hiányzik.

Constantinus A. P.

2221
A 2221-es évben járunk Európában. A világban különböző közösségek: matriarchata és páros léteznek. Az intrika, a hatalmi harcok, a kontroll szándéka azonban mindenütt megvan. Érdekes regény.

Sinclair McKay

A ​Bletchley Park titkos élete
A Bletchley Parknak kiemelt szerepe volt az Enigma kód feltörésében. De hogyan élték meg az ott élők ezt a rendkívül intenzív időszakot? Visszaemlékezések alapján készült a könyv, ami emberi léptékűvé teszi a történelmet.

Matt Haig

Ha ​megáll az idő
Az emberiséggel egyidős az örök életre való vágyakozás. Milyen lenne egy olyan ember élete, aki nagyon lassan öregszik, és akár ötszáz - hétszáz évet is él? Tényleg ez lenne a boldogság titka?

Richard Shirreff

2017 Háború Oroszországgal
Mi történne, ha hirtelen Oroszország offenzívát indítana? Mennyire lenne erős a NATO, a jelenlegi világrend mennyire maradna stabil. A könyv nyomokban tényeket tartalmaz - ezért ijesztő.

Hyeonseo Lee · David John

A ​lány hét névvel
A könyv a ma Észak-Koreájába kalauzol és bemutatja egy szökés valódi történetét, a kétségbeesés fázisait és azt, hogy a szerencsének, a sorsnak mekkora szerepe van a sikeres kijutásban.

Timothy Dailey

A feltámadó Apokalipszis
Vajon a Bibliában leírt apokaliptikus események felé halad-e az emberiség, van-e ennek konkrét, kézzel fogható jele?

David Levithan

Nap nap után
Mi történne, ha minden nap egy másik ember testében ébrednénk? És mi lenne, ha szerelmesek lennénk egy másik emberbe, hogyan magyarázzuk mindezt neki el? Kik vagyunk: test, lélek, szellem? Meghalunk valaha?

Wesley Chu

Időrabló
Milyen lehet az élet egy olyan Földön, ahol az erőforrások már régen nincsenek jelen, ezért a múltba kell rendszeresen utazni, hogy a ma embere boldogulhasson.

Szatmáry Zoltán – Aszódi Attila

Csernobil
A csernobili katasztrófa tényszerű bemutatása olyan háttérinformációk megosztásával, ami szerintem érthetőbbé teszi, hogy mi és miért történt.

Laura D.

Szex és tandíj
A szerző saját elmondása alapján a felsőfokú tanulmányai elvégézéshez prostitúcióra kényszerült. Én azért szeretném hinni, hogy enélkül is lehet ma Magyarországon diplomához jutni.

Trencsényi-Waldapfel Imre

Görög regék és mondák

A könyv pontosan az, ami a címe: olvasmányosan mutatja be a görög mondákat és regéket. Az alapműveltséghez szerintem ez szükséges.

Mittelholcz Dóra

Tündérmese kis szépséghibával
A könyv a szerző heroikus, de végső soron vesztes csatáját mutatja be a HPV-vel szemben, sokszor meglehetősen nyersen fogalmazva. Ha rajtam múlna, kötelezővé tenném a tinédzserek számára.

Julian Rubinstein

A viszkis
Nagyon jól eltalált "életrajz" Ambrus Attiláról. A könyv nagy előnye, hogy nem foglal állást annak eldöntésében, hogy a Viszkis jó, vagy rossz ember, egyszerűen csak leírja, amit fontosnak tartott a témában.

John C. Lennox

Isten és Stephen Hawking
A szerző nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy rámutasson, a hawkingi kozmológiában nem marad hely Isten számára - ami hiba. Érdekes és elgondolkodtató írás.

Martin Ford

Robotok kora
Miközben Vonegut még csak elvi lehetőségként írja le egy technokrata társadalom vízióját, Martin Ford konkrét, már létező technológiákat hoz fel példának annak alátámasztására, hogy öles léptekkel haladunk egy teljesen gépesített kor felé.

Neil Gaiman

Északi mitológia

Az északi népek mitológiája, történetei első ránézésre különböznek a mi világfelfogásunktól, azonban az alapvető konfliktusok, döntési helyzetek ugyanazok. Gördülékeny, jól olvasható könyv.

Kurt Vonnegut

Utópia 14 (A gépzongora)
Meddig viszi előre a világot a gépesítés, az automatizálás? Vajon a közösség előnye megegyezik az egyén érdekével is? És mi van, ha egy kevésbé gépesített korban szeretnénk élni?

Molière

A fősvény
Mennyire tud az ember személyisége torzulni a vagyon, a pénz utáni hajsza során. És valójában mi értékesebb: az őszinte érzelmek, vagy a vagyon?

Valentyin Azernyikov

Törvényszerű véletlenek
Mi kell egy-egy új felfedezés megszületéséhez, egyáltalán az innovációk mennyire köszönhetőek a véletlennek, vagy inkább azok felfedezése szükségszerű, fatális történés?

J. D. Salinger

Zabhegyező
Egy kamasz belső vívódásait élhetjük át, mindezt azonban megspékelve a múlt század második felének amerikai életérzésével.

Boncza Berta

Vallomás a csodáról
Hogyan élte meg a költőóriással töltött utolsó éveket egy fiatal nő, aki Adyban végig a bálványt látta és szemérmesen eltekintett attól, hogy annak betegségei elsősorban hedonista életvitelének köszönhetőek.

Walter Isaascon

Steve Jobs életrajza
Jó ízléssel megírt életrajz, ami nem idealizál, hanem bemutatja Steve Jobs személyiségének pozitív és negatív oldalait egyaránt.

Edward Rutherford

Ruszka
Nagyon érdekes betekintés mintegy 1000 oldalon keresztül az orosz történelem fontosabb epizódjaiba egy kvázi családregényen keresztül.

Hendrik Groen

Lesz ez még így se
Azt gondolhatnánk, hogy egy nyugdíjasotthon csupa komorság és bánat. Ugyanakkor a könyv története egy sokkal életvidámabb képet fest le, ahol az idősek jól szórakoznak a saját esetlenségükön, demenciájukon.

Wendy Lower

Hitler fúriái
Szeretnénk azt hinni, hogy a holokausztot a náci férfiak követték el. A könyv korrektül bemutatja, hogy a nők is nácivá váltak, és bizony nélkülük nem lett volna Hitler ennyire sikeres.

Dosztojevszkij

Bűn és bűnhődés
A könyv az emberi lélek bugyrait, a bűn elkövetését követő lelki tusát ábrázolja igen plasztikusan. Nem véletlen, hogy kötelező olvasmány is - de nekem akkor ez kimaradt, ezért most pótoltam.
  
William R. Forstchen

Egy másodperccel később
Egy évvel később
Az utolsó nap
Mi történne, ha az USA-t egy EMP támadás érné, hogy épülne le a ma ismert társadalom és a szociális, pénzügyi környezet? A leírtak - sajnos - nem nélkülöznek minden alapot, ez az igazán ijesztő.

Michel Houellebecq

Behódolás
Mi lenne, ha megtörténne az elképzelhetetlen és Párizs, Franciaország iszlám pártok felügyelete alá kerülne. Mindezt gyakorlati módon mutatja be a könyv egy egyetemi tanár szemszögéből.

Farida Khalaf

Az Iszlám Állam rabszolgája voltam
A migránskérdés igen összetett és a hazai információforrások csak a befogadó ország szemszögéből mutatják a kérdést. De vajon hogyan éli meg mindezt az, aki tényleg, a szó minden értelmében menekült?

Ronald Kessler

Az FBI titkai
Az FBI mindig is titkosnak, rejtélyesnek látszik. A könyv azért jó - szerintem - mert egy picit megmutat abból a komoly és összehangolt munkából, ami ennél a három betűs szervezetnél folyik.

Jostein Gaarder

Anna világa

Egy tipikus "zöld" könyv, ami egy kislány nézőpontját használva festi meg a nem túl távoli jövőt, ami igen sivármak ígérkezik. Vajon nem túl késő még?

George Orwell

Állatfarm

A könyv - látszólag - egy állatfarm életébe enged betekintést. Valójában komoly társadalomkritika, amely az egyenlőség kérdését járja körbe.

Szabó Magda

Abigél
A hirtelen felnőtté válás soha nem egyszerű. Különösen nem az, ha éppen zajlik a 2. Világháború, az édesapám egyedül nevel, ráadásul el kell hagyni a pezsgő fővárost egy Árkod nevű helyért.

Margaret Atwood

A szolgálólány meséje
Vajon hogyan működhet egy tipikusan matriarchata társadalom? Vajon valóban ez a nők vágyainak legfőbbike?

Marcus du Sautoy

A prímszámok zenéje

Hihetetlen, hogy milyen felismerések vezettek a prímszámok megtalálásához és hogy a mindennapi életünket mennyire meghatározzák ezek a számok.

Andy Weir

A marsi
Vajon mi történne, ha egy marsi expedíció nem teljesen úgy alakulna, mint az előzetesen várható és akár még az is előfordulhat, hogy nem is jutunk haza?! Mennyi szerepe van a szerencsének?
   
Lois Lowry

Az emlékek őre
Valahol messze
Hírvivő
A fiú
A négy könyv bár lazán, de végső soron kapcsolódik egymáshoz. Az alapvető dilemma az, hogy vajon boldogabban él-e az egyén, ha nála bölcsebbek jelölik ki az életpályáját és mindezt igazi érzelmektől mentesen.

Dávid Ebershoff 

A dán lány
Érdekes kérdést boncolgat a könyv: hogyan tudod kezelni azt a helyzetet, ha a házastársad ráeszmél, hogy a saját neméhez vonzódik.
"Mit teszel MOST?!"
     
J. R. R. Tolkien

A hobbit

A Gyűrűk Ura 1. 
A Gyűrűk Ura 2.
A Gyűrűk Ura 3.

Tolkien egy teljes kozmológiát alkotott, amiben hobbitok, varázslók, tündék, orkok, beszélő fák és még ki tudja milyen érdekes szerzetek élnek.
A Gyűrű keresése során alapvető, univerzális értékek jelennek meg, viszont nem egyértelmű happy-enddel lehet találkozni.
Ha mindez még kevés lenne, érdemes figyelembe venni, hogy az angolszász kultúra fontos részét képezik Tolkien írásai - már csak ezért is érdemes elolvasni.

0 © 2015-2019, Katona Zsolt