Könyvek

book

Úgy gondolom, hogy könyvet olvasni jó, mert kikapcsol, mert az agy olyan részeit mozgatja meg, amelyeket más tevékenységek nem, és mert a képzelet szárnyain repülhetünk.

Ha érdekel, miért érdemes olvasni, látogasd meg az alábbi linket: 10 BENEFITS OF READING BOOKS

borító

Timothy Snyder

A szabadság felszámolása

Eredetileg Yuval Noah Harrari ajánlása alapján kezdtem el a könyvet, de nem bántam meg! Nagyon elgondolkodtató, hogy miként vált a modern Oroszország Putyin elnöksége alatt azzá, amiként ma ismerjük.

Külön érdekesség, hogy bár a szerző a putyini Oroszországról ír, felfede3zhetőek párhuzamok az orbáni Magyarországgal.

hamis_emlekek

Blake Crouch

Hamis emlékek

Sokszor érezzük úgy, hogy amennyiben a múlt egy adott pontján másként cselekedtünk volna, akkor minden más, minden jobb lenne. De vajon ez tényleg így lenne?!

A könyv fontos mondandója, hogy büntetlenül nem változtathatjuk meg a múltat még akkor sem, ha ehhez rendelkezünk megfelelő technológiával és tudással, mivel a múlt módosítása a jelen és a jövő szövetét roncsolná.

meresz_magyarok

Nyáry Krisztián

Merész magyarok

Ebben a könyvben 30 olyan emberről lehet olvasni, akiket két dolog köt össze. Magyarnak vallották magukat és emberek tudtak maradni az embertelenségben.

Komoly kérdés, hogy ma, mi tudnánk-e ilyen elszántak lenni? Vajon képesek lennénk-e egzisztenciát, családot, jövőt – és akár a puszta létünket is kockára tenni más emberekért?!

Úgy gondolom, hogy többek között ők harmincan maradandó példaképek.

massag_szigetein

Ferber Katalin

A másság szigetein

A szerző olyan oldaláról mutatja be a “bezzeg” Japánt, ahogyan kevesen ismerik. Kiderül, hogy itt sincs szusiból a kerítés.

Ráadásul a hagyományok miatt a lakosság őszinte tájékoztatása sem mindig működik egy-egy krízishelyzetben. Érdekes, szemléletformáló könyv.

nobel_dijas_kem

Wisinger István

A Nobel-díjas kém

Sokan és sokat tudnak Szent-Györgyi Albertről. Ebben a könyvben arról lehet olvasni, hogy próbált a tudós a háború poklában is megoldást találni azért, hogy az ország veszteségei csökkenthetőek legyenek.

Nem rajta múlt, hogy ez nem sikerült, ugyanakkor érdekes betekintést nyerhetünk a diplomácia, “nagypolitika” működésébe is amellett, hogy egy remek életrajzot elolvashatunk.

hirhedt_diktatorok_vegnapjai

Diane Ducret

Hírhedt diktátorok végnapjai

Nekem nagyon nehéz olvasmány volt a könyv. Nem azért, mintha nem lenne olvasmányos, hanem amiatt, mert tulajdonképpen az itt szereplő diktátorok nagy része nem szenvedett, vagy csak keveset a halála előtt.

Miközben életük során rengeteg embernek, családnak okoztak felfoghatatlan szenvedést és bizonyos esetekben olyan társadalmi megosztottságot is teremtettek, amik miatt még akár ma is kísért a szellemük egy-egy országban, régióban.

utolso_vadlott

Walter Jens

Az utolsó vádlott

A könyv azt a többször előkerülő kérdést boncolgatja, hogy mennyire jó és hasznos az egyéni gondolkodás, az egyéni megoldás. Vajon nem jobb-e mindenkinek, ha a széles tömegek egyként gondolkodnak? Vajon érdemes-e a sorból kilógni megkockáztatva, hogy az utolsó vádlottá váljunk?

level_apamhoz

Franz Kaffka

Levél Apámhoz

Kaffka számomra mindig is túl elvont, túl nárcisztikus volt. Eddig.

Ennek az önéletrajzi írásnak az elolvasása alapjaiban változtatta meg a véleményemet Kaffkáról. Minden apának és minden fiúnak (meg persze lánynak is) érdemes elolvasni, mert sokat lehet belőle tanulni.

fiu_akit_karacsonynak_hivnaklany_aki_megmenti_a_karacsonytkaracsony_apo_es_a_csokitojas

Matt Haig

A fiú, akit Karácsonynak hívnak

A lány, aki megmenti a Karácsonyt

Karácsony Apó és a csokitojás

A három könyv egy sorozatot alkot, melyből megismerhetjük a Télapó egyik lehetséges eredetmítoszát. A könyveket olvasva kiderül, hogy legyen az ember Télapó, Húsvéti Nyúl, vagy csupán egyszerű halandó, mindenkinek szükséges megvívni a saját harcait.

A sorozat nem csak gyerekeknek szól, mivel olyan problémákat is feszeget, mint pl. milyen érzésekkel nő fel egy elhagyott gyerek, ezért felnőtt fejjel is érdemes elolvasni.

haromtest-problema

Cixin Liu

A Háromtest-probléma

Őszintén szólva ez a könyv számomra csalódás volt, mert a sci-fi műfaj erősen keveredik a kínai diktatúra mindennapi tapasztalataival amellett, hogy számomra kissé erős az, amikor egy számítógépes játék és a valóság határai elmosódnak.

Természetesen lehet, hogy én tévedek, de nekem ez az “egynek jó volt” kategória Sad smile

szep_uj_vilag

Aldous Huxley

Szép új világ

A disztrópiák jellegzetes kérdését járja végig ez a kult-könyv: többet ér-e az egyéniség, a klasszikus műveltség, az abszolút értékek, mint az árral való sodródás.

Miért lesznek a kiválasztott kevesek alkalmasak arra, hogy az embereket tipizálják és döntsenek a sorsukról?

vadnyugat

Hahner Péter

A Vadnyugat

Nagyon szimpatikus az, hogy Hahner Péter igyekszik közel hozni hozzánk: laikusokhoz a történelmet. Mindezt úgy teszi, hogy érdekességeket, összefüggéseket mutat be.

A Vadnyugat alapvető mű azt gondolom akkor, ha érteni akarjuk a mai Egyesült Államokat, hiszen vannak olyan feszültségek, melyek akár több száz évesek.

pillantas_a_csucsrol

Sir Edmund Hillary

Pillantás a csúcsról

Nagyon megindító önéletrajzi írás, ami bepillantást enged egy rendkívüli ember életébe, abba, ahogy ő élte meg a híres csúcstámadást.

Emellett az is kiderül, hogy a híresség, az élet egyik területén kétségtelenül jelenlévő kiválósággal együtt is mindenkinek meg kell küzdeni a saját harcait, magánéleti nehézségeit.